Berichten over Achtergronden

Weblogberichten

  1. Bijbesltudie-ChinaIsraël.jpg

    China en Israël: Een complexe relatie

    Pieter A. Siebesma - 4 november 2021

    China is niet het eerste land waarvan je zou verwachten dat er Joden hebben gewoond. Toch zijn er bijna tweeduizend jaar lang handelscontacten geweest tussen China en Israël. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden tienduizenden Duitse en andere Europese Joden hier een veilig toevluchtsoord.

    Lees meer over "China en Israël: Een complexe relatie"

  2. Bijbelstudie-Alef.png

    De Hebreeuwse letter alef bezien in de Kabbala

    Annechiena Vrolijk - 2 november 2021

    We zagen dat de geschiedenis van het Hebreeuwse alfabet ons leert dat de letters ervan een duidelijk aantoonbare ontwikkeling hebben ondergaan: van pictografische tekens naar steeds eenvoudiger en meer abstractere schrifttekens. Dit leert ons ook dat het uiteindelijke Aramese kwadraatschrift dat nu wordt gebruikt voor het schrijven en drukken van de Hebreeuwse Bijbel, zeker niet bestond in Mozes’ tijd en vele eeuwen na hem. In die vroege periode werd immers een veel ouder lettertype gebruikt, dat bekend staat als het Oudhebreeuwse schrifttype, en ook wel wordt aangeduid als Oudsemitisch.

    Lees meer over "De Hebreeuwse letter alef bezien in de Kabbala"

  3. Bijbelstudie-Nieuwe-Uitgave.png

    Naar een nieuwe uitgave van het Hebreeuws-Engelse Nieuwe Testament

    David van Capelleveen - 30 april 2021

    Israël en de Bijbel verspreidt wereldwijd tweetalige Bijbels in veel verschillende vertalingen en edities. Goede aansluiting bij onze verschillende doelgroepen is daarbij heel belangrijk. We willen namelijk dat de juiste Bijbel bij de juiste persoon terechtkomt. Het is daarom noodzakelijk te kijken naar culturele achtergronden en de talen die beheerst worden. Wie wil er nou een prachtige Bijbel ontvangen in een taal die hij niet goed begrijpt?

    Lees meer over "Naar een nieuwe uitgave van het Hebreeuws-Engelse Nieuwe Testament"

  4. Bijbelstudie-Nieuwe-generatie

    Nieuwe generatie gelooft niet in vaste kaders

    David van Wijck - 30 april 2021

    Als ik in gemeenten vertel over de bijbelverspreiding merk ik dat veel christenen een verkeerd beeld hebben van het Joodse volk. Zo denken mensen vaak dat alle Joden religieus zijn. Maar klopt dit beeld wel? Met name de nieuwe generatie Joden kijkt heel anders aan tegen geloven.

    Lees meer over "Nieuwe generatie gelooft niet in vaste kaders"

  5. Bijbelstudie-Audio.png

    Waarom een 1000-jarig vrederijk? (Opb. 20)

    Christian Stier - 19 januari 2021

    In Openbaring 20 lezen we over een periode waar satan 1000 jaar gebonden zal zijn. Deze periode breekt aan na de wederkomst van Christus (zie Opb. 19) en moeten we niet verwarren met de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die daarna zullen komen (zie Opb. 21). Waarom is deze periode van 1000 jaar nodig? En wat gaat God in die periode doen? In deze studie gaan we vooral in op de 'waarom-vraag'.

    Lees meer over "Waarom een 1000-jarig vrederijk? (Opb. 20)"

  6. Bijbelstudie-Het-belang-van-het-profetische-Woord.png

    De nieuwe wereldorde

    Ton Stier - 15 januari 2021

    Wie vertrouwd is met het profetische woord zal bij de term ‘de nieuwe wereldorde’ al re!exmatig op zijn hoede zijn. De Bijbel leert namelijk dat er in de toekomst een demonische wereldorde tot stand gebracht zal worden. In hoeverre kunnen we ontwikkelingen in onze tijd duiden als bouwmateriaal voor die wereldorde? Een belangrijke vraag, al was het alleen al vanwege de schrijnende tegenstellingen die de coronapandemie in de samenleving, gemeentes en families teweeg heeft gebracht. Voor een goed begrip schetsen we eerst een paar profetische lijnen.

    Lees meer over "De nieuwe wereldorde"

  7. Bijbelstudie-Cursus-Hebreeuws.png

    De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen

    Pieter A. Siebesma - 16 december 2020

    Over de naam van God in het Oude Testament zijn vele dikke boeken en ontelbare artikelen geschreven. Waarom is hierover zoveel geschreven? Hieronder geef ik een beknopte samenvatting van al deze discussies. Ik heb voor de duidelijkheid deze studie in drie punten opgebouwd.

    Lees meer over "De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen"

  8. Nieuws-Waarheid-algoritmes.png

    De Waarheid en de algoritmes

    David van Wijck - 14 december 2020

    Ingrijpende gebeurtenissen in de wereld zijn een goede voedingsbodem voor een wildgroei aan theorieën. Vaak is het moeilijk te achterhalen wat waar is en wat niet. Men gaat op zoek naar informatie. Soms in de Bijbel, soms in andere bronnen. 

    Lees meer over "De Waarheid en de algoritmes"

  9. Bijbelstudie-Audio.png

    Israël, je kunt er niet omheen

    Ton Stier - 26 november 2020

    Een overdenking naar aanleiding van Deuteronomium 7:6-10 en Romeinen 11:1-6.

    Lees meer over "Israël, je kunt er niet omheen"

  10. Bijbelstudie-Wormpje-Jacob.jpeg

    Wormpje Jakobs bevorderd tot heerlijkheid

    Ton Stier - 9 november 2020

    Vrees niet, gij wormpje Jakobs, gij volkje Israëls! Ik help u, spreekt de HEERE, en uw Verlosser is de Heilige Israëls!” (Jes. 41:14).
    In Jesaja 41 spreekt de Heere Zijn volk aan met ‘wormpje Jakobs’ en ‘volkje Israëls’. Is dat kleinerend bedoeld, of gaat er een diepere betekenis achter schuil?

    Lees meer over "Wormpje Jakobs bevorderd tot heerlijkheid"

Sluiten