Weblogberichten
-
De weg van Christiaan Salomon Duijtsch naar het Licht
Salomon Duijtsch wordt in 1734 geboren in Temesvar, het huidige Timisoara in Roemenië. Na een zevenjarige opleiding aan de Joodse Academie in Praag wordt hij op zijn twintigste rabbijn. Steeds meer raakt hij doordrongen van zijn zondige natuur. Door zich dagelijks in ijskoud water te baden en regelmatig te vasten, probeert hij verzoening met God te bewerken. Op een dag is het alsof Duijtsch een stem hoort die hem toeroept: “Je moet komen tot de gekruisigde Christus, een andere weg naar de zaligheid is er niet!”
Lees meer over "De weg van Christiaan Salomon Duijtsch naar het Licht"
-
Verstrooid onder de volken deel 1: Inleiding
De Joden zijn een volk, maar door de eeuwenlange verstrooiing zijn er heel veel verschillende etnische groepen ontstaan, die diverse talen spreken en die een verschillende cultuur en leefwijze hebben. Hoe is dat ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot nu?
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 1: Inleiding"
-
De donkere weg naar het Licht
Door het luchtalarm wordt het gesprek met Ilan Mizrahi een uur uitgesteld. Het is de keiharde realiteit in het Israël van vandaag. Ilan woont in Tel Aviv en is een zogeheten Sabra, een geboren en getogen Israëli. Samen wandelen we langs zijn eenzame en donkere weg naar het Licht.
-
De Ethiopische Joden
Al honderden jaren woonde in Ethiopië een grote groep ‘zwarte’ Joden, die wij nu kennen als de Falasja’s. Zelf noemen ze zich liever Beta Israël, Huis van Israël, omdat Falasja vreemdeling of banneling betekent. Israël telt nu ruim 155.000 inwoners van Ethiopische af komst en de meesten van hen wonen in het centrale en zuidelijke deel van het land. Wie zijn zij?
-
Daniël, een zeer gewenste man
In de 55 jaar dat IB Magazine bestaat, zijn er al heel wat artikelen aan het boek Daniël gewijd. Niet verwonderlijk als we bedenken hoeveel informatie dit twaalf-hoofdstukken-tellende boek bevat over Gods handelen met Israël en de volken in verleden, heden en toekomst. En ja, hoe zouden we bijvoorbeeld het boek Openbaring kunnen begrijpen als ons daartoe niet de sleutels in het boek Daniël werden aangereikt? In deze studie willen we ons echter vooral richten op de persoon Daniël en zien hoe het leven van deze ‘zeer gewenste man’ - zo’n 2600 jaar later - nog altijd tot zegen, opbouw en bemoediging kan zijn.
-
Waar zijn de Bijbels?
De moderne dertigers die nu vanuit Manhattan de wijk Brooklyn binnenstromen, hebben vaak geen idee dat zich, een paar straten verwijderd van hun sterrenrestaurants en hippe wijnbars, de gesloten wereld van de ultraorthodoxe Joden bevindt. Voor John Gibson is Brooklyn wel bekend terrein. Hij is minstens één keer per week in de wijk te vinden met een boekentafel met Bijbels.
-
Met Gods wapenrusting in de IDF
Messiasbelijdende jongeren staan vaak alleen, in de Israëlische maatschappij, op school, maar ook in het leger. Om ze dicht bij de Heere Jezus te houden, is toerusting nodig. Het Netivah-centrum van Joel Goldberg biedt trainingen aan en bereidt de jonge gelovigen ook voor op hun militaire dienstplicht.
-
Bruggen bouwen en de Messias verkondigen
Mordechai Klimer is een Israëliër met familiewortels in Roemenië. Op 14 mei 1948 varen zijn ouders van Cyprus naar Israël. Al de volgende dag moet zijn vader meehelpen om zijn nieuwe thuisland te verdedigen tegen de Arabieren. Zonder legerervaring en hij spreekt dan nog geen woord Hebreeuws.
-
Mijn leven, een terugblik
Op 2 mei 1922 deed ik, een 18-jarige Joodse jongen, mijn geloofsbelijdenis in Jezus als Messias. Dit gebeurde in een kleine kapel in Warschau en in aanwezigheid van een groep Joodse gelovigen en anderen. Sommigen van hen stierven later in de Holocaust een wrede en gewelddadige dood. De plek van mijn geloofsbelijdenis werd door de nazi’s met de grond gelijkgemaakt. Weg waren mijn geliefden, mijn stad en het land van mijn jeugd. Wat overbleef, was de herinnering, broos en vergankelijk, maar brandend in mijn geest.
-
Herzls droom
In 2023 viert Israël haar 75-jarig bestaan. Een terugblik op ‘Herzls droom’ en de weerbarstigheid van de realiteit.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 46
- Volgende pagina