Berichten geschreven door Alfred Esch

Weblogberichten

  1. Bijbelstudie-Wat-ging-er-mis-in-Qumran.png

    Wat ging er mis in Qumran?

    Alfred Esch - 9 november 2020

    Sinds 1947 denkt iedereen bij het horen van de naam Qumran onmiddellijk aan de Dode Zeerollen. Qumran, ten noordwesten van de Dode Zee, kwam in het nieuws door een bijzondere ontdekking van een zoekende herder. Wat gebeurde er?

    Lees meer over "Wat ging er mis in Qumran?"

  2. Bijbelstudie-Rondom-de-dood.png

    Rondom de dood

    Alfred Esch - 5 november 2020

    De Joodse visie op leven en dood heeft geleid tot bijzondere gebruiken, ook bij ’t eind van dit aardse leven. Leven heeft altijd voorrang boven de dood. Als een leven echter niet meer te redden is, moet een mens ook waardig kunnen sterven. Verzachten van het lijden is een plicht. Euthanasie ten enen male verboden.

    Lees meer over "Rondom de dood"

  3. Bijbelstudie-Kaarsen-en-Kandelaars.png

    Kaarsen en kandelaars

    Alfred Esch - 2 november 2020

    Wie ooit voor de Knesset in Jeruzalem stond, herinnert zich ongetwijfeld die enorme bronzen kandelaar, met op de zeven armen de geschiedenis van het Joodse volk in reliëfs weer-gegeven: de Menora, het symbool van Israël bij uitstek.

    Lees meer over "Kaarsen en kandelaars"

  4. Bijbelstudie-Het-keppeltje.png

    Het keppeltje

    Alfred Esch - 28 oktober 2020

    Het keppeltje is misschien wel één van de meest opvallende uiterlijke kenmerken van de Joodse man. Niet voor niets worden keppeltjes in Frankrijk al in één adem genoemd met de islamitische hoofddoekjes! Duidelijk symbolen met religieuze ‘lading'.

    Lees meer over "Het keppeltje"

  5. Bijbelstudie-De-Thorarol.png

    De Thorarol

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    Hoewel de boekdrukkunst al honderden jaren bekend is, wordt in de synagoge, nog elke sabbat, een Thoragedeelte gelezen van een met de hand geschreven Thorarol. Met recht wordt de Thorarol wel het heiligste voorwerp van het Jodendom genoemd.

    Lees meer over "De Thorarol"

  6. Bijbelstudie-De-Tefillien.png

    De Tefillien

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    Op elke Klaagmuurfoto zijn ze te zien: biddende Joodse mannen, getooid met zwarte gebedsriemen en kleine kubusjes op het voorhoofd, de tefillien.

    Lees meer over "De Tefillien"

  7. Bijbelstudie-De-talliet.png

    De Talliet

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    De talliet (Hebr.: ‘kleed’) of wel de gebedssjaal, had oorspronkelijk meer weg van een mantel dan de tegenwoordige sjaal. Die ‘mantel’ omhulde het hele lichaam, zoals de gelovige, symbolisch, omhuld wordt door Gods liefde.

    Lees meer over "De Talliet"

  8. Bijbelstudie-De-Shofar.png

    De sjofar

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    De sjofar of ramshoorn is misschien wel het bekendste instrument uit de Bijbel. In het Oude Testament zien we ‘sjofar' meestal vertaald als ‘bazuin'. In Exodus wordt melding gemaakt van ‘het geluid ener zeer sterke bazuin' (19:16), een geluid dat dus welbekend was bij het volk Israël. 

    Lees meer over "De sjofar"

  9. Bijbelstudie-De-mezoeza.png

    De mezoeza

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    De Joodse gewoonte een mezoeza aan de deurpost te bevestigen vindt zijn oorsprong in de Bijbel zelf. In Deut. 6:9 staat namelijk: “En gij zult ze (= de woorden van vers 4 en 5) op de posten van uw huis, en aan de poorten schrijven.” Deut. 11:20 herhaalt nog eens: “En schrijf ze op de posten van uw huis, en aan uw poorten.” Juist deze herhaling onderstreept het belang van dit gebod, weten de rabbijnen.

    Lees meer over "De mezoeza"

  10. Bijbelstudie-De-Kruistochten.png

    De Kruistochten

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    Tussen 1097 en 1291 vonden acht kruistochten plaats. Vanuit Europa trokken ‘christenstrijders’ naar het Heilige Land om de stad Jeruzalem te ‘bevrijden’. Binnen twee jaar was de stad op de moslims en de Joden veroverd.

    Lees meer over "De Kruistochten"

Sluiten