Weblogberichten
-
Ultraorthodoxe Joden en Farizeeën zijn toch hetzelfde!?
Dit is een prikkelende vraag, waarop je als lezer ‘nee’ of misschien wel ‘ja’ zult antwoorden. Het hangt helemaal af van wat je verstaat onder ‘hetzelfde’.
Lees meer over "Ultraorthodoxe Joden en Farizeeën zijn toch hetzelfde!?"
-
Verstrooid onder de volken deel 8: Joodse bevolkingsgroepen in Azië
In dit laatste artikel van deze serie wil ik ingaan op de Joodse bevolkingsgroepen in Azië ten oosten van Iran.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 8: Joodse bevolkingsgroepen in Azië"
-
Verstrooid onder de volken deel 7: De Israëlische Joden
In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. De Engelsen die tot die tijd het gezag over het mandaatgebied Palestina hadden uitgeoefend, trokken zich terug en evacueerden in hun kielzog een deel van de Joodse christenen die daar woonden. Omdat de omliggende Arabische landen van plan waren de Joden de zee in te drijven, werd het voor hen te gevaarlijk geacht.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 7: De Israëlische Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 6: De Engelstalige Joden
Het Joodse volk is geen eenheid. Er zijn grote onderlinge verschillen tussen de diverse godsdienstige richtingen. Dat loopt uiteen van ultraorthodox en ‘gewoon’ orthodox tot liberaal of zelfs atheïst. Daarnaast worden Joden beïnvloed door het land en de cultuur waarin zij leven.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 6: De Engelstalige Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 5: De Russische Joden
Waarom een apart artikel over de Russische Joden, want zij behoren toch tot de Askenazische Joden? Dat komt omdat de Russische Joden, waarvan de overgrote meerderheid niet meer in Rusland woont, nog steeds als aparte groep herkenbaar zijn.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 5: De Russische Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 4: De Arabische Joden
De Arabische Joden, ook wel Musta’arabiem genoemd, zijn die Joden die Arabisch als moedertaal hebben en in landen wonen of hebben gewoond waar Arabisch wordt gesproken.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 4: De Arabische Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 3: De Askenazische Joden
Askenazische Joden maken vandaag de dag het overgrote deel van het Joodse volk uit en je vindt ze dan ook overal. Als je in Nederland Joden ontmoet, zijn ze bijna altijd van Askenazische afstamming, met uitzondering van de kleine Sefardische groep.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 3: De Askenazische Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 2: De Sefardische Joden
In Obadja wordt voorspeld dat eenmaal de ballingen van Jeruzalem die in Sefarad zijn, de steden van de Negev in bezit zullen nemen (1:20). Veel bijbelgeleerden denken dat met Sefarad de stad Sardis in Klein-Azië wordt bedoeld. Maar vanaf de achtste eeuw werd Sefarad als de aanduiding van het Iberische Schiereiland opgevat. De Sefardische Joden of Sefardiem zijn dan ook die Joden die oorspronkelijk uit Spanje en Portugal komen. Sommigen rekenen ook de Mizrachiem, de Joden uit Noord-Afrika, daartoe, maar deze Arabischsprekende Joden worden later als aparte groep besproken.
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 2: De Sefardische Joden"
-
Verstrooid onder de volken deel 1: Inleiding
De Joden zijn een volk, maar door de eeuwenlange verstrooiing zijn er heel veel verschillende etnische groepen ontstaan, die diverse talen spreken en die een verschillende cultuur en leefwijze hebben. Hoe is dat ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot nu?
Lees meer over "Verstrooid onder de volken deel 1: Inleiding"
-
Namen van het Paasfeest & hun betekenis
De uittocht uit Egypte is een van de centrale heilsfeiten uit het Oude Testament. Het vormde als het ware de geboorte van het Joodse volk. God had omgezien naar Zijn volk en hen met sterke hand en krachtige arm uitgeleid. Daarom kreeg het volk de opdracht om ieder jaar dit grote heilsfeit te gedenken. In het Oude Testament vinden we verschillende benamingen voor dit feest.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende pagina