Berichten over Jodendom

Weblogberichten

  1. Bijbelstudie-Waarom-wordt-Jesaja53-niet-gelezen.png

    Waarom wordt Jesaja 53 niet gelezen?

    David van Capelleveen - 9 maart 2022

    In alle synagogen wordt wekelijks uit de Tenach gelezen. Toch zijn de meeste profetieën die over de Messias gaan voor de meeste Joodse mensen zo goed als onbekend. De vraag is dus: wat voor leesrooster wordt er in het Jodendom gebruikt en hoe komt dit nu eigenlijk?

    Lees meer over "Waarom wordt Jesaja 53 niet gelezen?"

  2. Bijbelstudie-Sabbatsjaar.png

    Het sabbatsjaar in Israël

    David van Capelleveen - 18 februari 2022

    Op 6 september 2021 begon op Rosj Hasjana het Joodse nieuwe jaar, en dit jaar is het een sjmitta, oftewel een sabbatsjaar. Wat houdt dit in, wat zegt de Bijbel hierover, en hoe gaat men hier vandaag in Israël mee om?

    Lees meer over "Het sabbatsjaar in Israël"

  3. Bibjelstudie-tien stammen .webp

    Waar zijn de tien stammen gebleven? (Deel 2)

    Sebastiaan de Graaf - 7 januari 2022

    Rondom bepaalde Bijbelse onderwerpen kan zich soms een vorm van mythevorming voordoen. Wij kunnen denken aan de legendes rondom de heilige graal, de verloren ark van het verbond en de lijkwade van Turijn. Over sommige van die onderwerpen zijn zelfs speelfilms gemaakt. Waar het in mythologiseren uiteindelijk altijd om draait, is dat aan een bepaald object of onderwerp een waarde wordt toegeschreven die het oorspronkelijk niet had. In zekere zin wordt dit door sommigen ook gedaan ten aanzien van de tien verloren stammen van Israël. 

    Lees meer over "Waar zijn de tien stammen gebleven? (Deel 2)"

  4. Bijbelstudie-pesach.jpg

    Namen van het Paasfeest & hun betekenis

    Pieter A. Siebesma - 9 november 2021

    De uittocht uit Egypte is een van de centrale heilsfeiten uit het Oude Testament. Het vormde als het ware de geboorte van het Joodse volk. God had omgezien naar Zijn volk en hen met sterke hand en krachtige arm uitgeleid. Daarom kreeg het volk de opdracht om ieder jaar dit grote heilsfeit te gedenken. In het Oude Testament vinden we verschillende benamingen voor dit feest.

    Lees meer over "Namen van het Paasfeest & hun betekenis"

  5. Bijbelstudie-petrus.jpg

    Petrus' toespraken tot zijn volksgenoten

    Ton Stier - 9 november 2021

    In deze studie kijken we hoe de toespraken van Petrus in Handelingen 2 en 3 elkaar aanvullen en de voorwaarde onthullen voor de wederkomst van Israëls Messias en Zijn rijk op aarde.

    Lees meer over "Petrus' toespraken tot zijn volksgenoten"

  6. bijbelstudie-lijdendeMessias.jpg

    Joodse uitleggingen over de lijdende Messias

    Pieter A. Siebesma - 5 november 2021

    In de Joodse geschriften stammend van voor de jaartelling tot aan het jaar 1000 na Chr. komen we twee verschillende Messiassen tegen, een lijdende Messias en een zegevierende Messias. De eerste Messias is een priester, de afstammeling van Jozef, de oudste zoon van Rachel. Volgens sommige uitleggers zal hij oorlog voeren met de vijanden van Israël, maar lijden en uiteindelijk zelfs sterven (en volgens sommige bronnen ook weer opstaan uit de dood). De tweede is de overwinnende Messias, de zoon en afstammeling van koning David, die eenmaal ook zelf als koning over de wereld zal heersen in Jeruzalem. 

    Lees meer over "Joodse uitleggingen over de lijdende Messias"

  7. BijbelstudieJaloesrmaken.jpg

    Israël jaloers maken?

    Christian Stier - 5 november 2021

    Onlangs hebben we stilgestaan bij de uitspraak dat wij op Israël geënt zijn. Een vergelijkbare veelgehoorde uitspraak is dat wij Israël tot jaloersheid moeten verwekken. Wat bedoelde Paulus eigenlijk met deze uitspraak? 

    Lees meer over "Israël jaloers maken?"

  8. Bijbesltudie-ChinaIsraël.jpg

    China en Israël: Een complexe relatie

    Pieter A. Siebesma - 4 november 2021

    China is niet het eerste land waarvan je zou verwachten dat er Joden hebben gewoond. Toch zijn er bijna tweeduizend jaar lang handelscontacten geweest tussen China en Israël. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden tienduizenden Duitse en andere Europese Joden hier een veilig toevluchtsoord.

    Lees meer over "China en Israël: Een complexe relatie"

  9. Bijbelstudie-Alef.png

    De Hebreeuwse letter alef bezien in de Kabbala

    Annechiena Vrolijk - 2 november 2021

    We zagen dat de geschiedenis van het Hebreeuwse alfabet ons leert dat de letters ervan een duidelijk aantoonbare ontwikkeling hebben ondergaan: van pictografische tekens naar steeds eenvoudiger en meer abstractere schrifttekens. Dit leert ons ook dat het uiteindelijke Aramese kwadraatschrift dat nu wordt gebruikt voor het schrijven en drukken van de Hebreeuwse Bijbel, zeker niet bestond in Mozes’ tijd en vele eeuwen na hem. In die vroege periode werd immers een veel ouder lettertype gebruikt, dat bekend staat als het Oudhebreeuwse schrifttype, en ook wel wordt aangeduid als Oudsemitisch.

    Lees meer over "De Hebreeuwse letter alef bezien in de Kabbala"

  10. Bijbelstudie-Hoe-kan-ik-als-Jood-in-Jezus-geloven.png

    Moeten christenen zich aan de Wet houden?

    Michael. L. Brown - 16 december 2020

    In het artikel ‘Heeft Jezus de Wet afgeschaft?’ schreef de Joodse bijbelleraar Michael Brown over de betekenis van de wet ten tijde van Jezus’ dienst op aarde en de interpretatie ervan in de brieven van Paulus. In dit artikel de vraag: Moeten christenen zich aan de Wet houden? 

    Lees meer over "Moeten christenen zich aan de Wet houden?"

Sluiten