Weblogberichten
-
Waarom een 1000-jarig vrederijk? (Opb. 20)
In Openbaring 20 lezen we over een periode waar satan 1000 jaar gebonden zal zijn. Deze periode breekt aan na de wederkomst van Christus (zie Opb. 19) en moeten we niet verwarren met de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die daarna zullen komen (zie Opb. 21). Waarom is deze periode van 1000 jaar nodig? En wat gaat God in die periode doen? In deze studie gaan we vooral in op de 'waarom-vraag'.
-
Samengestelde namen van God
In deze serie studies bespreekt Piet van der Lugt de tien samengestelde namen van God zoals we die in de Bijbel tegenkomen. Veel christenen spreken over God, maar dat is niet Zijn Naam. Met Zijn Namen laat Hij zien Wie Hij is.
-
Wat zegt de Bijbel over Iran?
De gevolgen van de gespannen verhouding tussen Israël en Iran komen regelmatig in het nieuws. Als we de Bijbel openslaan, blijkt de ingewikkelde relatie tussen beide volken tot heel ver in de geschiedenis terug te gaan.
-
Moeten christenen zich aan de Wet houden?
In het artikel ‘Heeft Jezus de Wet afgeschaft?’ schreef de Joodse bijbelleraar Michael Brown over de betekenis van de wet ten tijde van Jezus’ dienst op aarde en de interpretatie ervan in de brieven van Paulus. In dit artikel de vraag: Moeten christenen zich aan de Wet houden?
-
Jeruzalem, een steen die moeilijk te tillen is
Er is geen stad ter wereld waar zoveel strijd om is als Jeruzalem. Waarom is Jeruzalem zo belangrijk? Vanwaar die aanhoudende strijd in de stad waar drie monotheïstische godsdiensten hun geloof praktiseren? En waar gaat het volgens de Bijbel naartoe?
Lees meer over "Jeruzalem, een steen die moeilijk te tillen is"
-
Heeft Jezus de Wet afgeschaft?
De Joodse dr. Michael Brown geeft gastlezingen op theologische instituten, heeft als auteur tal van boeken en artikelen op zijn naam staan, waaronder een vijfdelige serie: ‘Answering Jewish objections against Jesus’1. Ook debatteert hij met rabbijnen op radio en televisie en laat vanuit de Schriften zien dat Jezus de Messias is. In deze Beet Hamidrasj gaat Brown in op de vraag of de Heere Jezus de wet heeft afgeschaft en hoe we dat moet zien in het licht van de brieven van Paulus.2
-
De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen
Over de naam van God in het Oude Testament zijn vele dikke boeken en ontelbare artikelen geschreven. Waarom is hierover zoveel geschreven? Hieronder geef ik een beknopte samenvatting van al deze discussies. Ik heb voor de duidelijkheid deze studie in drie punten opgebouwd.
Lees meer over "De naam van God in het Oude Testament door de eeuwen heen"
-
Israël, Gods wonder en Gods teken (2 studies)
Bijbelstudies over Israël als Gos wonder en teken.
Lees meer over "Israël, Gods wonder en Gods teken (2 studies)"
-
Gods plan met Israël
Een korte overdenking over Gods plan met Israël.
-
Jodendom en Christendom: Hetzelfde of toch anders? dl. 1
Orthodoxie en Orthopraxie
Vraag aan een willekeurige christen wat het verschil is tussen orthodoxe Joden en orthodoxe christenen en zijn eerste reactie zal zijn: Jezus. Dit is natuurlijk juist, maar het is niet het enige verschil. Joden zijn geen ‘minus- Jezus-christenen’. In een aantal artikelen wil ik stilstaan bij essentiële verschillen tussen Joden en christenen, beginnend met het verschil tussen orthopraxie en orthodoxie.Lees meer over "Jodendom en Christendom: Hetzelfde of toch anders? dl. 1"