Berichten over Bijbelse personen

Weblogberichten

  1. Bijbelstudie-Het-leven-van-Daniel.png

    Het leven van Daniël

    David van Capelleveen - 28 oktober 2020

    Rond de ballingschap in 586 v. Chr. schrijft de profeet Ezechiël al over de wijsheid van Daniël (Ezech. 28:3). De Judeeër, die rond 606 v. Chr. door Nebukadnezar naar Babel wordt gevoerd, heeft dan al een internationaal gerenommeerde naam. Het boek dat zijn naam draagt heeft door de eeuwen heen voortdurend tot de verbeelding gesproken. Tijd om het leven en het boek van de profeet eens onder de loep te nemen.

    Lees meer over "Het leven van Daniël"

  2. Bijbelstudie-Hagar-of-Sara.png

    Hagar of Sara

    Harry Honigh - 27 oktober 2020

    Veel Joodse gelovigen worstelen met de vraag welke plaats de wet in hun persoonlijk leven en in hun gemeente zou moeten hebben. Ook onder niet-Joodse gelovigen bestaat over dit onderwerp veel verschil van inzicht. Reden genoeg om een en ander nader te bezien.

    Lees meer over "Hagar of Sara"

  3. Bijbelstudie-Hagar-en-de-God-die-ziet.png

    Hagar en de God die ziet

    Hugo Bouter - 27 oktober 2020

    Een onverwachte ontmoeting bij een bron: dat is het thema van Genesis 16. De waterbron is vaak de plek van ontmoeting en dat niet alleen tussen mensen onderling, maar ook tussen de mens en God Zélf.

    Lees meer over "Hagar en de God die ziet"

  4. Bijbelstudie-Epafroditus-groot-in-klein-zijn.png

    Epafroditus, groot in klein zijn

    Hans van de Lagemaat - 27 oktober 2020

    De man over wie deze studie gaat, zou liever niet in een artikel geportretteerd worden. Hij deed slechts het werk van een dienstknecht. Ondanks zijn vele gaven, was hij bereid om werk te doen, waar anderen voor zouden terugdeinzen. Zijn naam komen we weinig tegen in de Bijbel. Maar wat we over hem lezen, is een getuigenis dat ook ons allen zou sieren.

    Lees meer over "Epafroditus, groot in klein zijn"

  5. Bijbelstudie-Elisa-en-de-Soenamitische.png

    Elisa en de Sunamietische

    Hugo Bouter - 27 oktober 2020

    De apostel Paulus schrijft met betrekking tot de geschiedenis van Israël: “Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie het einde der eeuwen gekomen is” (1 Cor. 10:11). Zo ook de geschiedenis van Elisa en de Sunamietische, die zowel profetische vergezichten ten aanzien van Israëls herstel als persoonlijke geestelijke lessen voor ons als christenen bevat.

    Lees meer over "Elisa en de Sunamietische"

  6. Bijbelstudie-Elisa-en-de-42-gedode-kinderen.png

    Elisa en de 42 gedode 'kinderen'

    Hans van de Lagemaat - 27 oktober 2020

    De geschiedenis van Elisa en de 42 gedode kinderen lijkt een wrede geschiedenis, waar sommigen veel moeite mee hebben. Maar is dat terecht?

    Lees meer over "Elisa en de 42 gedode 'kinderen'"

  7. Bijbelstudie-De-wijzen-uit-het-Oosten.png

    De wijzen uit het Oosten

    Sergey Dariy - 22 oktober 2020

    Rond 312 na Christus schreef Eusebius dat het Mattheüsevangelie oorspronkelijk door deze ‘apostel voor de Joden’ in hun eigen taal was geschreven - Hebreeuws of Aramees. Het is daarbij opvallend dat Mattheüs, een Jood uit de priesterstam van Levi, als enige de geschiedenis van de wijzen uit het Oosten heeft opgetekend. Wat zou hiervan de achtergrond kunnen zijn?

    Lees meer over "De wijzen uit het Oosten"

  8. Bijbelstudie-In-de-voetstappen-van-Abrahams-geloof.png

    De voetstappen van Abrahams geloof

    Hans van de Lagemaat - 22 oktober 2020

    Paulus noemt het ‘wandelen in de voetstappen van Abrahams geloof’ (Rom. 4:12). En inderdaad, als we het leven van deze ‘vader van alle gelovigen’ nagaan, vinden we geweldige voorbeelden om na te volgen.

    Lees meer over "De voetstappen van Abrahams geloof"

  9. Bijbelstudie-De-Sluier-op-het-gelaat-van-Mozes.png

    De sluier op het gelaat van Mozes

    Hugo Bouter - 21 oktober 2020

    Waarom deed Mozes een doek voor zijn gezicht, toen de huid van zijn gezicht straalde en welke geestelijke lessen liggen hierin opgesloten?

    Lees meer over "De sluier op het gelaat van Mozes"

  10. Bijbelstudie-De-dienst-van-Ezra-als-voorbeeld.png

    De dienst van Ezra als voorbeeld

    Piet van der Lugt - 19 oktober 2020

    In de geschiedenis van Israël zijn twee belangrijke momenten ten aanzien van de wetgeving te onderscheiden. De eerste keer via Mozes en de tweede keer, ongeveer 1000 jaar later, via Ezra. Beide momenten hadden grote consequenties voor het doen en laten van het volk. We zullen nagaan wie Ezra was, welke gevolgen zijn optreden had voor het volk en hoe zijn dienst ons tot voorbeeld kan zijn.

    Lees meer over "De dienst van Ezra als voorbeeld"

Sluiten