Kennisbank

Weblogberichten

  1. crossword-eyeglasses-eyewear-53209.jpg

    De Bijbel is geen puzzelboek

    Harry Honigh - 15 oktober 2020

    Sommige uitspraken kunnen vroom klinken en misschien zelfs wel goed bedoeld zijn, maar ons toch op een verkeerd spoor zetten. Zoals de veel gehoorde woorden “De Bijbel is geen puzzelboek”.

    Lees meer over "De Bijbel is geen puzzelboek"

  2. Bijbelstudie-De-Bijbel-een-Joods-Boek.png

    De Bijbel, een Joods Boek

    Eelco Hooglander - 15 oktober 2020

    Er zijn heel wat wetenswaardigheden over de Bijbel op te noemen. De Bijbel is het oudste Boek van de wereld; er worden meer dan 560 miljoen Bijbels per jaar verkocht (1997); ondanks de ouderdom is de Bijbel nog steeds actueel; het heeft vele aanvallen weerstaan (Romeinse keizers die alle Bijbels lieten verbranden, de Rooms Katholieke Kerk die de Bijbel tot een verboden boek maakte en in onze tijd probeert de moderne schriftkritiek de Bijbel krachteloos te maken), maar het wonder is dat Gods Woord altijd staande bleef; de Bijbel is ook het meest vertaalde boek ter wereld. Uiteindelijk komen al die miljoenen Bijbels en al die vertalingen allemaal voort uit één oorspronkelijke Hebreeuwse en Griekse Bijbel.

    Lees meer over "De Bijbel, een Joods Boek"

  3. Bijbelstudie-De-besnijdenis.png

    De besnijdenis

    Alfred Esch - 15 oktober 2020

    Hoewel het besnijden ook bij andere volken en godsdiensten (moslims) gezien wordt, is de Beriet Mielah, het ‘Verbond van de besnijdenis’ wel specifiek Joods. Waar elders het besnijden van jongens vaak deel uitmaakt(e) van een magisch initiatieritueel, is er bij Israël duidelijk sprake van een verbondssluiting met de God van Abraham, Izak en Jakob.

    Lees meer over "De besnijdenis"

  4. De-berg-Moria.png

    De berg Moriah

    Piet van der Lugt - 15 oktober 2020

    We leven in enerverende tijden en dat is ook duidelijk te merken in Israël. Een van de knelpunten in de relatie tussen de Joden en de Palestijnen is de Tempelberg. In 2000 was het bezoek van wijlen Ariël Sharon (destijds Knessetlid) aan deze plaats de aanleiding voor een nieuwe intifada.

    Lees meer over "De berg Moriah"

  5. De-apostel-Paulus-en-rabbi-Gamaliël.png

    De apostel Paulus en rabbi Gamaliël

    Sergey Dariy - 15 oktober 2020

    Evenals Mozes, die een uitzonderlijke opleiding genoot aan het hof van de Egyptische Farao, heeft ook de apostel Paulus voorafgaande aan zijn bediening een bijzondere studie doorlopen. In tegenstelling tot Mozes, kreeg Paulus echter door en door Joods onderricht en wel aan de voeten van Gamaliël, een van Israëls meest gezaghebbende rabbijnen.

    Lees meer over "De apostel Paulus en rabbi Gamaliël"

  6. Bijbelstudie-De-antichrist.png

    De antichrist (dl. 3)

    Ton Stier - 15 oktober 2020

    In dit derde en laatste deel van onze serie zullen we zien dat de antichrist in tal van Bijbelboeken ter sprake wordt gebracht. Soms heel concreet, maar soms ook in meer verborgen typologische vorm.

    Lees meer over "De antichrist (dl. 3)"

  7. Bijbelstudie-De-antichrist.png

    De antichrist (dl. 2)

    Ton Stier - 15 oktober 2020

    Luther noemde satan al treffend ‘de aap van God’. Hij is namelijk geniaal in het imiteren van de Heere God, zowel in Zijn Persoon als in Zijn werken. Geen wonder dat ook de antichrist als pseudo-messias in de toekomst velen zal verleiden.

    Lees meer over "De antichrist (dl. 2)"

  8. Bijbelstudie-De-antichrist.png

    De antichrist (dl. 1)

    Ton Stier - 15 oktober 2020

    'De antichrist' is niet bepaald een onderwerp waar ons hart naar uitgaat. Veel liever strekken we ons met Paulus uit naar 'de voortreffelijkheid van de kennis van Christus Jezus' (Fil. 3:8). Toch gaat de apostel aan het thema van de antichrist niet voorbij. Uit zijn tweede brief aan de Thessalonicenzen blijkt hij hierover niet alleen aan hen geschreven, maar ook tot hen gesproken te hebben (2 Thess. 2:5). 

    Lees meer over "De antichrist (dl. 1)"

  9. De-affaire-die-Europa-voorgoed-veranderde.png

    De affaire die Europa voorgoed veranderde

    Ruben Hadders - 15 oktober 2020

    Zaterdag, 5 januari 1895. Ondanks de snijdende kou hebben duizenden mensen zich verzameld op het paradeplein van het École Miltaire in Parijs. “Dood die Judas, dood de Joden”, klinkt het vanuit de menigte, terwijl voor het oog van vijfduizend militairen de officiersstrepen worden afgerukt van het uniform van Alfred Dreyfus.

    Lees meer over "De affaire die Europa voorgoed veranderde"

  10. Bijbelstudie-De-aanneming-van-Israel.png

    De aanneming van Israël

    Hugo Bouter - 15 oktober 2020

    De beschrijving van de reis van het volk Israël van Egypte naar Kanaän bevat, zo zullen we zien, allerlei waardevolle lessen voor de Gemeente van God in de huidige bedeling. Wij zijn ook een volk van pelgrims, maar wij zijn onderweg naar een beter, dat is een hémels vaderland.

    Lees meer over "De aanneming van Israël"

Sluiten