Weblogberichten
-
Jozef en zijn broeders
Genesis beschrijft de geschiedenis van Abraham; de vader van het Joodse volk en de aartsvader van alle ware gelovigen. Zijn zaad is als het zand aan de oever van de zee (een verwijzing naar zijn vleselijke nakomelingschap), terwijl zijn geestelijke kinderen zo talrijk zijn als de sterren des hemels.
Toch zijn de meeste hoofdstukken van Genesis niet aan Abraham, maar aan Jozef gewijd. -
Jom Kippoer: de zonden tijdelijk verzoend
Op de 10e van de maand Tisjerei (september/oktober op onze kalender) viert de Joodse gemeenschap Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Binnen het Jodendom is het de belangrijkste van de feestdagen die de HEERE in Leviticus 23 heeft voorgeschreven.
-
Jesaja 35: De woestijn zal bloeien en blinden zullen zien
Zonder enige twijfel biedt het een adembenemende aanblik: het toneel waar gewoonlijk de dood heerst, verandert in een uitgestrekte oase waar het leven floreert. Talloze bloemen en planten ontwaken uit een maandenlange slaap.
Lees meer over "Jesaja 35: De woestijn zal bloeien en blinden zullen zien"
-
Izak en Ishmaël
Aan de strijd tussen Joden, Christenen en Arabieren lijkt maar geen einde te komen. Veel mensen, waaronder zelfs journalisten, historici en wetenschappers, begrijpen eigenlijk niets van die strijd. Gaat het om godsdienst? Om grondgebied? Om wat in het verleden is gebeurd? In dit en het volgende katern willen we uitgebreid stilstaan bij de achtergronden van het Midden-Oostenconflict.
-
Israël en het Koninkrijk
Er is door de jaren heen al heel wat gezegd en geschreven over het Koninkrijk van God. We komen dat Koninkrijk door de hele Bijbel heen regelmatig tegen; het is blijkbaar een belangrijk onderwerp. Als Gods Woord er veel aandacht aan besteedt, dan moeten wij als gelovigen dat ook doen. Ik geloof dat we bij de studie van zo’n omvattend onderwerp moeten werken vanaf de grote lijn naar de details.
-
Israël en het geheimenis van de Gemeente
Voor een goed inzicht in Gods heilsplan is het belangrijk om oog te hebben voor de unieke positie die de Heere zowel Israël als de Gemeente afzonderlijk heeft toebedeeld. Maar ook oog te hebben voor de historische ontwikkeling waarin de Heere Zijn heilsplan ten uitvoer brengt.
-
Israël, Gods volk
Dat Israël in de Bijbel Gods volk wordt genoemd, zal voor de lezer niets nieuws zijn. Keer op keer spreekt de Heere Zelf over ‘Mijn volk’. Er is geen ander volk op aarde dat zich die status kan aanmatigen. Er zijn tenminste drie oorzaken aan te wijzen, waarom God Israël ‘Mijn volk’ kan en wil noemen. Hij is hun Schepper, hun Verlosser en de Verbondsluiter. Elk van deze drie zullen we nu onderzoeken.
-
Israël, Gods oogappel
Zacharia was een van de profeten, die leefden na de Babylonische ballingschap in de tijd van het herstel van Israël. Midden in een belangrijke profetie verklaart hij, dat zij die Israël aanraken, Gods oogappel aanraken. Wat bedoelde de profeet daarmee?
-
In het land of op de Rots
Veel christenen menen dat het belangrijker is om het Joodse volk terug te brengen naar Israël dan hen over de Heere te vertellen. Immers als ze eenmaal terug zijn in het land, komt de verlossing vanzelf. Ik geloof heel sterk dat er een dag zal komen waarop God alle Joodse mensen zal terugbrengen naar het Land. Maar leert de Bijbel dat de fysieke terugkeer van Israël prioriteit heeft?
-
iBasics: Geënt op Israël?
Er zijn van die bekende gezegdes die je automatisch overneemt, maar waarvan het de vraag is of ze wel kloppen. Zo is er een gevleugelde uitspraak dat wij ‘op Israël geënt zijn’. Sommigen trekken daaruit de conclusie dat we terug moeten naar de Joodse wortels door ons te verdiepen in het Jodendom om zo de Bijbel beter te begrijpen. Maar op welk bijbelgedeelte is deze uitspraak gebaseerd? Staat dit er ook echt? En is dit ook de boodschap die de schrijver wil overbrengen?
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- ...
- 13
- Volgende pagina