Donald Trump, de messias van Israël?

Nieuws-Trump.png16 jan

Niemand die er serieus rekening mee had gehouden. Toch werd de eigenzinnige zakenman Donald Trump in november gekozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Volgens sommige rabbijnen ‘door de wil van God’. Wat betekent dit voor Israël en de Joden? 

De steun aan Israël is er altijd geweest vanuit Amerika, zowel onder democratisch als republikeins bewind. De VS geven jaarlijks 3 miljard dollar aan de Joodse staat en Obama verhoogde dat bedrag onlangs tot 3,8 miljard dollar voor een periode van 10 jaar. Toch vormt de houding ten opzichte van Israël een steeds groter wordend verschil tussen democraten en republikeinen. Obama wist zijn afkeer voor de Israëlische premier Netanjahoe de afgelopen jaren nauwelijks te verbergen. Vooral diens aankondigingen nieuwe nederzettingen te gaan bouwen in omstreden gebieden vormden een toenemende ergernis. Het brengt, volgens Obama, de VS in een moeilijke positie en staat vrede in het Midden-Oosten in de weg. En voor die vrede was hij bereid ver te gaan. Als presidentskandidaat stelde Obama in maart 2007 dat “niemand meer lijdt dan het Palestijnse volk”. Tot in de laatste maanden van zijn presidentschap heeft hij zich ingezet voor een vredesplan waarvan de sleutel volgens hem een soevereine Palestijnse staat is. Velen beschouwen hem daardoor als ‘de meest Israël vijandige Amerikaanse president ooit’, sommige conservatieve christenen zelfs als ‘een voorloper van de antichrist’.

Hoe anders is dat bij Trump, die bij herhaling beweert “Israëls grootste vriend” te zijn en juist grote bewondering heeft voor de rechtlijnige Netanjahoe. In een speech, geschreven met zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner, zei Trump: “Als ik president word, zijn de dagen voorbij dat Israël wordt behandeld als tweederangsburger. Ik zal onmiddellijk met premier Netanjahoe afspreken. Ik ken hem al vele jaren en we zullen samen werken aan stabili- teit en vrede in Israël en de gehele regio.”

Het werd geloofd. Nooit eerder kreeg een republikeinse kandidaat zoveel stemmen vanuit de Joods-Amerikaanse gemeenschap – zo’n 25 procent – die juist als uitgesproken democratisch bekend staat. Maar of zij echt gebaat gaat zijn met het presidentschap van Trump? Bij veel Joden bestaat de vrees dat het antisemitisme verder zal toenemen door de anti-islamitische spierballentaal van de nieuwe president. En wat gaat er gebeuren als Trump de daad bij het woord voegt en de nucleaire deal met Iran eenzijdig opblaast?

Niemand die het weet. Sommigen verwachten dat het Witte Huis de komende jaren meer pro-Israël zal zijn dan ooit tevoren. Er zijn zelfs rabbijnen die menen dat de onverwachte overwinning van Trump ‘de wil van God is’, zoals rabbijn Yosef Berger, die als beheerder verantwoordelijk is voor het graf van Koning David op de berg Zion. “Ik wist maanden geleden al dat Trump de verkiezingen zou winnen”, zei hij tegenover Breaking Israel News. “De getalswaarde van zijn naam is Moshiach (Messias, red.). Hij is verbonden aan het Messiaanse proces dat nu gaande is. Toen hij beloofde de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, verbond hij zich met de kracht van de Moshiach wat hem de boost gaf die hij nodig had.”1
Het is een ernstige misrekening. Wat Trump ook gaat doen: Israël zal er niet door verlost worden. Daarvoor zal de Joodse gemeenschap moeten kiezen voor een andere Leider, die zo’n 2000 jaar geleden weende: “Och, dat u ook nog op deze dag zou onderkennen wat tot uw vrede dient!” (Luk. 19:42).

1. Bron: http://bit.ly/ibtrump 

Dit artikel is uit het februari nummer van het IB Magazine.

Een abonnement op IB Magazine kost slechts €12,50 per kalenderjaar.
U kunt zich hier opgeven.

Labels

« Terug

Sluiten