Kennisbank

Weblogberichten

  1. De Tempel.png

    De Tempel van Ezechiël

    Hans van de Lagemaat - 21 oktober 2020

    Vanaf de regering van koning Salomo vormde de tempel in Jeruzalem het hart van Israëls godsdienstige leven. Dat was de plaats die de Heere had verkoren om te wonen.

    Lees meer over "De Tempel van Ezechiël"

  2. Bijbelstudie-De-Tefillien.png

    De Tefillien

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    Op elke Klaagmuurfoto zijn ze te zien: biddende Joodse mannen, getooid met zwarte gebedsriemen en kleine kubusjes op het voorhoofd, de tefillien.

    Lees meer over "De Tefillien"

  3. De Talmoed.png

    De Talmoed

    David van Capelleveen - 21 oktober 2020

    Naast de Tenach is de Talmoed de centrale tekst van het Jodendom. Voor veel mensen daarbuiten is het echter een complex en ontoegankelijk werk. Wat is nu precies de Talmoed en wat staat erin? In deze Beet Hamidrasj zullen we dieper ingaan op de geschiedenis en de inhoud van dit imposante werk. Ook bespreken we begrippen zoals de Mondelinge Wet, de Misjna en de Gemara, halacha en aggada.

    Lees meer over "De Talmoed"

  4. Bijbelstudie-De-talliet.png

    De Talliet

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    De talliet (Hebr.: ‘kleed’) of wel de gebedssjaal, had oorspronkelijk meer weg van een mantel dan de tegenwoordige sjaal. Die ‘mantel’ omhulde het hele lichaam, zoals de gelovige, symbolisch, omhuld wordt door Gods liefde.

    Lees meer over "De Talliet"

  5. Bijbelstudie-De-Tabernakel-meer-dan-een-ritueel-centrum.png

    De Tabernakel, meer dan een ritueel centrum

    Hans van de Lagemaat - 21 oktober 2020

    Een van de meest unieke aspecten van de relatie tussen de Heere en Israël is dat Hij te midden van Zijn verloste volk wilde wonen. Een prachtige afschaduwing van allerlei rijke geestelijke waarheden.

    Lees meer over "De Tabernakel, meer dan een ritueel centrum"

  6. Bijbelstudie-De-Tabernakel.png

    De Tabernakel

    Hans van de Lagemaat - 21 oktober 2020

    Als we de Bijbel lezen, komen we gedeelten tegen die we geneigd zijn over te slaan. Exodus 25-40 is zo’n gedeelte. Bij het lezen ervan zou de verveling kunnen toeslaan. Toch is de bestudering van zulke gedeelten de moeite waard en uiterst leerzaam!

    Lees meer over "De Tabernakel"

  7. Bijbelstudie-De-Sluier-op-het-gelaat-van-Mozes.png

    De sluier op het gelaat van Mozes

    Hugo Bouter - 21 oktober 2020

    Waarom deed Mozes een doek voor zijn gezicht, toen de huid van zijn gezicht straalde en welke geestelijke lessen liggen hierin opgesloten?

    Lees meer over "De sluier op het gelaat van Mozes"

  8. Bijbelstudie-De-Shofar.png

    De sjofar

    Alfred Esch - 21 oktober 2020

    De sjofar of ramshoorn is misschien wel het bekendste instrument uit de Bijbel. In het Oude Testament zien we ‘sjofar' meestal vertaald als ‘bazuin'. In Exodus wordt melding gemaakt van ‘het geluid ener zeer sterke bazuin' (19:16), een geluid dat dus welbekend was bij het volk Israël. 

    Lees meer over "De sjofar"

  9. Rode Vaars.jpg

    De rode vaars

    David van Wijck - 21 oktober 2020

    Voor het Tempelinstituut behoort het fokprogramma voor de rode vaars, een jonge koe die nog niet heeft gekalfd, tot een van de laatste voorbereidingen voor de nieuwe tempel.

    Lees meer over "De rode vaars"

  10. Bijbelstudie-De-Rechtvaardige-Knecht.png

    De rechtvaardige Knecht

    Redactie - 21 oktober 2020

    Als kind van Joodse ouders wordt het orthodox Judaïsme Max Wertheimer met de paplepel ingegoten. Als zestienjarige jongen gaat hij naar Amerika, waar hij een klassieke opleiding volgt en zijn graad in letteren en Hebreeuwse literatuur haalt. Na een rabbinale studie wordt hij officieel tot rabbijn gewijd. Een goed leven, een mooie positie, maar dan verandert er iets …

    Lees meer over "De rechtvaardige Knecht"

Sluiten